tip 1 Hou geen rekening met je publiek en vertel op een beetje autistische manier wat je in je hoofd hebt, het moet er gewoon uit.

tip 2 Gebruik je PowerPoint dan zijn de slides jouw spiekbriefje in het heel groot en lees dan op, het liefst met monotone stem, wat iedereen al kan lezen en vertel bij de plaatjes wat het voorstelt, beschouw het publiek als visueel gehandicapten of tenminste als analfabeten.

tip 3 Doe vooral niet dat je er staat als iemand die het weet, je bent kleiner en onbeduidender dan iedereen en als straf sta je daar voor de groep te klungelen, je kan er niks aan doen en dat zullen ze weten ook.

Hilarisch dat deze tips nog zo veel en ook zo goed gebruikt worden, sommigen voelen zich er zelfs heel content mee om gewoon alle drie de tips in 1 lezing of presentatie te gebruiken om dan ook nog, nadat de spreektijd ruim overschreden is, te vragen, hoe lang heb ik nog?

Voor het goede gevoel daarom nog 3 waardevolle tips in het kader “Hoe vond je dat het ging?” voor wanneer je een lezing / presentatie namens jouw bedrijf, organisatie of partij hebt gegeven:

tip 1 Als ze je aardig vinden of wat van je moeten krijg je slechte feedback

tip 2 Als ze je niet mogen of van je af willen krijg je slechte feedback

tip 3 Als je anderen niet serieus neemt krijg je altijd slechte feedback

Echter wanneer je doelstelling en ambitie is om met je lezing en presentatie iets te bereiken zoals je publiek informeren, te entertainen, te overtuigen, te boeien, om ze mee te krijgen in je verhaal en vooral ook dat je openstaat om jezelf te verbeteren maar je twijfelt of weet niet precies hoe, dan kunnen wij je daarin helpen.